Financiering
1. Overheidsinitiatieven
De overheid voorziet een hele resem overheidsinitiatieven, die per levensfase van de onderneming als volgt kan ingedeeld worden. Detailinformatie van al deze maatregelen kan u terugvinden in de subsidiedatabank van de Agentschap Ondernemen.
2. Risico kapitaal of private equity (of groeikapitaal)
Niet voor elke financieringsbehoefte kan een onderneming terecht bij de banken. Soms is het risico te hoog of zijn er te weinig waarborgen voorhanden. In dit geval kan de onderneming mogelijk te rade gaan bij een risicokapitaalverschaffer. Die zal het risicokapitaal inbrengen via een tijdelijke aandelenparticipatie, via een achtergestelde lening of via de intekening op een obligatielening (al dan niet converteerbaar) die door de onderneming wordt uitgegeven.
Een overzicht van de riscico kapitaalverschaffers vindt u in volgende publicatie: risicokapitaal 2013.
- overheidsmaatschappijen (zie kadertje hieronder);
- privémaatschappijen (dikwijls gelieerd met banken of grote financiële groepen);
- business angels (privé-personen).
- overheidsmaatschappijen (zie kadertje hieronder);
- privémaatschappijen (dikwijls gelieerd met banken of grote financiële groepen);
- business angels (privé-personen).
Volgende overheidsinitiativen inzake risicokapitaal zijn in België aanwezig:
Het netwerk BAN VLAANDEREN fungeert als bemiddelaar/coördinator tussen een netwerk van business angels en beloftevolle ondernemers, op zoek naar risicokapitaal.
Indien een business angel, aangesloten bij een Business Angel netwerk, investeert in uw onderneming, dan kan aanvullend een BA+LENING worden aangevraagd.
LRM verstrekt risicokapitaal aan beloftevolle Limburgse ondernemingen.
PMV verstrekt risicokapitaal aan innovatieve en snel groeiende ondernemingen met een duurzaam concurrentie voordeel. Zij beschikt over verschillende fondsen elk gespecialiseerd in een bepaald segment van de markt: VINNOF, TINA, Cultuurinvest, Flanders ‘Care Invest, Fonds Vlaanderen Internationaal.
In opdracht van de Vlaamse overheid beheert de GIMV o.m. volgende fondsen, gericht op een bepaald segment van de markt: GIMV-XL fonds, Biotech Fonds Vlaanderen.
Ook de federale overheid heeft een aantal fondsen die actief zijn op de risicokapitaalmarkt : FPIM, BMI enBIO.
3. Bancaire financieringsvormen
Bij de bank kan u terecht voor leningen op zowel korte (< 1 jaar) als lange (> 1 jaar) termijn. De belangrijkste producten op korte termijn zijn kaskredieten en vaste voorschotten.
Ook voor de financiering komt de overheid tussen met diverse formules:
Via STARTEO (starters), OPTIMEO (bestaande kleine ondernemingen) of INITIO (alle kleine ondernemingen) kan een banklening gecombineerd worden met een achtergestelde lening bij de overheid.
Via het INVESTERINGSKREDIET EIB kent de Europese overheid een rentekorting toe op investeringskredieten afgesloten bij EIB-partnerbanken.
Ook zonder banklening kunnen bepaalde doelgroepen rechtstreeks bij de overheid een specifieke lening bekomen:
de STARTLENING (eventueel voorafgegaan door een PLAN JONGE ZELFSTANDIGEN) voor werkzoekenden die zelfstandig willen worden;
de IMPULSKREDIETEN (GO, PART, COOP en START) richten zich op zelfstandigen die geen toegang hebben tot bankkrediet;
KIDSINVEST voor kinderopvanginitiatieven.
Verder voorziet de overheid, voor wat betreft zekerheden en waarborgen, in volgende formules:
Via de WAARBORGREGELING kan de Vlaamse overheid via PMV tot 75 % van uw krediet waarborgen.
Via GIGARANT kan de Vlaamse overheid via PMV tot 80% van uw krediet waarborgen, voor waarborgbedragen van meer dan € 1,5 miljoen
Voor de financiering van innovatieve ondernemingen via risicokapitaal zijn er volgende mogelijkheden:
Financiering van innovatie in Vlaanderen - "Het aanbod van risicokapitaal"
Voor een overzicht van financieringsmogelijkheden bij de diverse stages van de levensloop van een ondernemingen verwijzen we naar volgende VARAFIN-presentatie: "Financiering van innovatieve ondernemingen".